Support

Waarom digitaal ondertekenen als HR – afdeling?

Digitaal ondertekenen HR
Datum: 18 november 2020
Categorie: Nieuws
Delen:

Waarom digitaal ondertekenen als HR – afdeling?

Arbeidscontracten digitaal ondertekenen

Wat digitalisering en automatisering van documentprocessen oplevert voor HR.

Het aannemen van een nieuwe medewerker is een papieren rompslomp. Het proces bestaat uit veel verschillende documenten zoals een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek, brieven, het loonheffingsformulier, de arbeidsovereenkomst en de loonstrook. Het genereren, verzenden, ondertekenen en archiveren van al die documenten kost HR veel tijd.

 

Dat moet makkelijker kunnen, zou je denken? En dat kan het ook. Door inzet van documentautomatisering kan je het hele documentproces digitaliseren én automatiseren. Dat betekent dat HR-medewerkers geen omkijken meer hebben naar de documenten. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en wat het oplevert.  

Wat is een HR documentproces?

Een documentproces is een documentstroom die bestaat uit een reeks handelingen in een bepaalde volgorde. Denk aan HR documenten opstellen, contactgegevens opzoeken en invoegen, opslaan, versturen, ondertekenen, verwerken en archiveren. Dit geldt voor brieven, contracten, arbeidsovereenkomsten, formulieren, maar ook voor e-mails.

Wat is HR documentautomatisering?

Wanneer je het documentproces voor HR documenten automatiseert met software, heet dat documentautomatisering. De software neemt alle documenthandelingen uit handen en koppelt bijbehorende documentapplicaties aan elkaar. Denk aan applicaties als het informatie- of CRM systeem, Word, PDF, e-mail, de signing service en een documentmanagementsysteem (DMS). Zo ontstaat er een soepele documentstroom die geheel of gedeeltelijk plaatsvindt op de achtergrond.

Documentproces arbeidsovereenkomst HR

Documentproces arbeidscontract

Arbeidsovereenkomsten slimmer en sneller verwerken, én digitaal ondertekenen? Dit is hoe het werkt?

Hoe werkt een HR documentoplossing?

De software waarmee je alle handelingen digitaliseert en automatiseert bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder leggen we de meest gebruikte onderdelen uit.

HR documenten genereren

Het proces start met een documentgenerator. Deze is onderdeel van de documentoplossing en genereert documenten en e-mails op basis van vaste, vooraf bepaalde bouwstenen en gegevens uit het CRM- of ERP-systeem. Bouwstenen zijn bijvoorbeeld: tekstblokken, de huisstijl, afbeeldingen en filmpjes. Documentsjablonen worden centraal beheerd.

HR documenten versturen

Nadat het document gegeneerd is, moet het verstuurd worden per email. Ook de begeleidende email wordt automatisch opgesteld in huisstijl. De documentoplossing converteert het gegenereerde Word-bestand in een PDF-bestand en voegt deze aan het emailbericht toe voor verzending.

HR documenten digitaal ondertekenen

De documentapplicatie plaatst documenten automatisch in Evidos (of een andere signing service) om de handtekeningen op te halen. De ontvanger kan het document digitaal bekijken en in een muisklik ondertekenen en retourneren. Printen, met de pen ondertekenen, inscannen en terugsturen is niet meer nodig.

Digitaal ondertekenen is nooit opzichzelfstaand, maar altijd onderdeel van een groter documentproces.

HR documenten archiveren

Als de handtekening geplaatst is, worden het documenten met bijhorende communicatie automatisch opgeslagen op een locatie naar wens. Dat kan lokaal zijn, maar ook in de cloud zoals in SharePoint, OneDrive of Dropbox. Zo worden alle documenten automatisch op de juiste plek gearchiveerd en raakt er niets kwijt.

Bereken wat het oplevert

Wil je weten wat het automatiseren van een documentproces jouw afdeling bespaart op jaarbasis? Bereken het met de besparingscalculator van Documizers.

Vijf redenen om documentstromen te digitaliseren en automatiseren als HR- afdeling:

Documizers Driehoekvorm-paars Sneller
Door processen te digitaliseren, met name het ophalen van een handtekening, wordt het proces enorm versneld. Met een digitale ondertekening hoeft er niets meer geprint te worden, geen post te worden verzonden en te wachten op eventuele post dat retour komt. Alles is geautomatiseerd.

 

Documizers Driehoekvorm-paarsMinder fouten
Door het genereren van documenten vanuit jouw CRM of ERP systeem worden gegevens rechtstreeks opgehaald bij de bron. Wanneer meerdere mensen in de organisatie met dezelfde papieren documenten werken, is een fout snel gemaakt. Door belangrijke processen te automatiseren, gebeurt dat minder snel.

 

Documizers Driehoekvorm-paarsPrettiger
Als HR medewerker hou je tijd over om je aandacht te geven aan de nieuwe medewerker. De papieren rompslomp vervalt, maar hiernaast ook de snelheid waarmee een document wordt opgemaakt en wordt verzonden; dit maakt het werk een stuk aangenamer!

 

Documizers Driehoekvorm-paarsOverzichtelijker
Er is een beter overzicht waar de documenten zich bevinden in het gehele proces. Getekende documenten worden automatisch opgeslagen op de aangewezen plek.

 

Documizers Driehoekvorm-paarsGoede eerste indruk
Voor de nieuwe medewerker, die het arbeidscontract digitaal ondertekent, laat je zien als organisatie dat je modern en technisch vaardig bent. Je maakt het proces een stuk leuker en sneller.

 

De vraag is niet óf je moet gaan digitaliseren als HR-afdeling, maar wanneer.

Documentautomatisering met DocuFlow

Kunnen de documentprocessen van jouw HR-afdeling wel een efficiency-boost gebruiken? Kijk dan eens naar DocuFlow van Documizers. Deze documentoplossing is van Nederlandse makelij, betaalbaar en bevat alle functies die je maar wensen kunt. Meer info over documentoplossing DocuFlow

DocuFlow videoserie

Andere relevante nieuwsitems

Zoekt en gij zult vinden

Bekijk ook de FAQ voor de veelgestelde vragen.

FLOW